Interesse an einem Studium?

Veranstaltungen

Workshop: Választói orientációs segítségek
Zeitpunkt:
Ort: Andrássy Universität Budapest, H-1088, Budapest, Pollack Mihály tér 3.
Anmeldefrist:
Art der Veranstaltung: Öffentlich
Veranstalter (uniinterne Organisationseinheit): Lehrstuhl für Vergleichende Politikwissenschaft mit Schwerpunkt Mittel- und Osteuropa in der EU, Donau-Institut, Zentrum für Demokratieforschung
Veranstalter (Person): Dr. Melani BARLAI
Projekt: Vokskabin
A workshop célja, hogy a magyarországi választói orientációs segítségek és más a tudatos választást segítő eszközök készítőinek teret biztosítson arra, hogy megvitassák az egyes programok és applikációk hatékonyságát különös tekintettel a fiatal felhasználók politikai részvételére és politikai informáltságára.

Workshop:
Választói orientációs segítségek és más a politikai részvételt növelő eszközök szerepe Magyarországon

Bárha még nem zárult le mindenhol a harc az általános, egyenlő, szabad és titkos választások kivívásáért, a 21. század modern tudásalapú társadalmaiban mégis egyre inkább nem a választáshoz való jogunk, hanem az átgondolt döntéshez való képességünk válik kérdésessé. E jog és képesség a cenzus szabályainak betartásán vagy a választási kerületek meghúzásán túlmenően a legnagyobb befolyással bírhat arra nézve, hogy mely politikai erőket, pártokat vagy érdekcsoportokat jutatjuk hatalmi (törvényalkotási) pozícióba. Ehhez elengedhetetlenül szükséges, hogy választókként ismerjük a pártprogramokat illetve odafigyeljünk a bennünket érintő társadalmi problémákra és a pártoknak e problémákra adott megoldási javaslataira. Európában e gondolatmenetből nőtte ki magát az először holland, majd német és osztrák kezdeményezés, mely elektronikus úton, könnyen elérhető eszközökkel, egyszerű, mégis interaktív módon szeretné segíteni a választókat választási döntésük meghozatalában. Az első választási útmutatót Hollandiában az Instituut Publiek en Politiek állította össze 1989- ben, mely először még csak papírformában volt elérhető, majd 1998-tól már online is kitölthetővé vált. Németország 2002-ben szerezte meg a licenszet illetve használta először Wahl-O-Mat néven a német parlamenti választások (Bundestagswahl) alkalmával. A 2014-ben útjára indított Vokskabin megalkotásakor a készítők szintén a német példát követve hoztak létre egy nemzetközi együttműködésből megvalósuló választási útmutatót. A 2018-as országgyűlési választásnál a Vokskabin mellett számos más választási segítség is megjelent.

Program:

16.30                   Regisztráció

17.00                    Köszöntő

                             BOS Ellen (rektor-helyettes AUB)/ MEYER Dietmar (AUB rektora)

17:15                   Pódiumbeszélgetés (Moderátor: Barlai Melani, AUB)

  • Voksmonitor (Léderer Sándor, Merényi Miklós/K-Monitor)
  • Politikai Értékrend Teszt (Pogátsa Zoltán/Új Egyenlőség)
  • Kire Szavazz? (Tbc/Heller Farkas Szakkollégium)
  • Vokskabin (Melani Barlai/AUB)
  • Taktika Szavazás (Sanyó Ádám)
  • Vitatkozz Velem (Ellen Bos, Ökrös Mátyás/AUB)

19:00                    Workshop vége

Ort - Andrássy Universität Budapest
Dokumente - Andrássy Universität Budapest
Anmeldung zum Veranstaltungsnewsletter
2019-9 Oktober 2019 2019-11
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
Veranstaltungsnewsletter
@andrassy_uni